Manfaat dari Air Zam-Zam

December 9th, 2010 Posted in Artikel


MIZAM juga digabung bersama Air Zam Zam yang telah mengandungi 92 ‘ NATURAL ‘ Elemen Mineral dan terlebih ketahui umum akan khasiatnya.

Kemahsyuran Mukjizat Air Zam Zam ini telah tersebar kesuluruh dunia,bahkan negara barat pun telah melakukan ujian makmal dan menemukan kekayaan zat zat yang memang diperlukan bagi tubuh manusia.

Subhanallah, hasil ujian makmal menunjukkan bahawa kadar magnesium dan kalsium air zam zam sangat besar.

Dari hadis dan nukilan para ilmuan, terdapat 12 manfaat yang mahsyur daripada air zam zam ini:

 1. Syaba’ah – mengenyangkan
 2. Murwiyah – menyegarkan
 3. Nafi’ah – memberi manfaat
 4. Afi’yah – menyihatkan
 5. Maimunah – keberkatan
 6. Barrah – memiliki kebaikan
 7. Mahmudah – kebaikan
 8. Kafiyah – mencukupkan
 9. Mu’dzibah – mencegah rasa dahaga
 10. Syifa Saqamin – menyembuhkan penyakit
 11. Hazmatu Jibril – keluarnya dari pijakan tumit jibril
 12. Maghfirah – keampunan

“Sebaik-baik air di muka Bumi adalah air Zamzam, di dalamnya ada makanan yang mengenyangkan dan obat yang menyembuhkan penyakit.” (Thabrani dan Ibnu Hibban).

Kajian saintifik di Jepun : Dr. Masaru Emoto dari Universiti Yokohama dengan tekun melakukan penyelidikan tentang perubahan molekul air. Air murni dari mata air di Pulau Honshu didoakan secara agama Shinto, lalu didinginkan sehingga -5 °C di makmal, kemudian diambil gambar dengan mikroskop elektron dengan kamera halaju tinggi. Ternyata molekul air tersebut membentuk kristal segi enam yang indah.

Percubaan diulang dengan membacakan kata, “Arigato (terima kasih dalam bahasa Jepun)” di depan botol air tadi. Kristal yang terbentuk sangat indah. Lalu dicuba dengan menghadapkan tulisan huruf Jepun, “Arigato”. Kristal membentuk dengan keindahan yang sama. Selanjutnya ditunjukkan kata “setan”, kristal berbentuk buruk. Diputarkan muzik Symphony Mozart, kristal muncul berbentuk bunga. Ketika musik heavy metal diperdengarkan, kristal hancur. Ketika 500 orang memusatkan pesanan “peace” di depan sebotol air, kristal air tadi mengembang bercabang-cabang dengan indahnya. Dan ketika dicuba dibacakan doa Islam, kristal bersegi enam dengan lima cabang daun muncul berkilauan. Subhanallah!

Semasa di suatu seminar yang rata–ratanya dihadiri oleh bukan Islam, Prof. Masaru Emoto menunjukkan beberapa molekul air yang buruk rupanya. Kemudian yang terakhir beliau menunjukkan molekul-molekul air yang begitu indah, berbentuk kristal yang bercabang-cabang dan berkilauan. Beliau kemudiannya bertanya kepada hadirin tentang molekul air tersebut. Hadirin senyap. Dengan yakinnya seorang peserta seminar dari Malaysia bangun dan berkata “Itu molekul air zam-zam, air yang paling mulia”. Prof. Emoto menggangguk “Saya tidak pasti sama ada itu adalah air yang paling mulia atau tidak tetapi memang benar itu adalah molekul air zam-zam”. Dr. Emoto akhirnya mengelilingi dunia melakukan percubaan dengan air di Swiss, Berlin, Perancis, Palestin, dan ia kemudian diundang ke Markas Besar PBB di New York untuk membentangkan hasil penemuannya pada bulan Mac 2005 lalu. Ternyata air boleh ”mendengar” kata-kata, “membaca” tulisan, dan boleh “mengerti” pesanan.

Persidangan Air Sedunia baru-baru ini di salah sebuah Universiti di Malaysia membuktikan segala fakta tentang air. Sewaktu persidangan itu, air dari merata dunia diambil dan diperiksa akan “kehebatannya“. Kamera berfrekuensi tinggi berjarak jauh digunakan untuk melihat akan gambaran yang terjadi kepada air yang sedang di uji itu. Maka air dari Sungai Ganges dan juga termasuk Air Zam-Zam diuji dan dikenal pasti. Sesuatu yang nyata adalah Air Zam-Zam sahajalah air yang begitu kukuh dalam merakam segala perubahan pada kadar gelombang alam semesta ini dan strukturnya begitu kukuh (segi tiga). Keunikan Air Zam-Zam ini juga adalah strukturnya tidak berubah, ia tidak akan terjejas di dalam apa sekali pun tekanan yang sedang diberikan padanya. Ia tetap utuh sehinggakan seorang Professor dari Jepun memeluk agama Islam kerana keunikan Air Zam-Zam yang beliau ketahui hanya ada di Kaabah. Lagi satu kehebatan air Zam-Zam ini adalah ia sahaja didapati boleh merakam dengan tepat gelombang warna alam yang sering bertukar pada waktu-waktu yang tertentu.

Untuk bacaan selanjutnya sila ke http://addin.ritanm.com/sains-dalam-islam/tahukah-anda-kebenaran-tentang-air/

One Response to “Manfaat dari Air Zam-Zam”

 1. dien Says:

  The Power of Water…
  hexagonal water…
  water is the source of the life…
  any forms of life or creatures must be composed or contained of water… life is just can’t separate with water…
  Nothing can survive or can live without water…
  Masha Allah… Subhanallah…Leave a Reply